De Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee is in het leven geroepen om de financiën die gegenereerd worden uit de boedels van Bigge en Dabbe, op de juiste wijze te verdelen in de verstrekking van een subsidie aan onder andere verenigingen, stichtingen en goede doelen.

Nieuwsberichten

Restauratie oude raadhuis bijna gereed

Restauratie oude raadhuis bijna gereed

De restauratie van de eerste fase van het oude raadhuis is zo goed als afgerond. De buitenkant kan er weer jaren tegen. Nieuwe leien op het dak, kozijnen weer op orde, luiken, het voegwerk enz. Het was een enorme klus, maar het is door vakspecialisten in monumentenherstel aangepakt en keurig binnen de tijd opgeleverd. Als dank kregen de bouwvakkers een mooi streekpakket met Flakkeese producten, uit ‘handen’ van het streekmuseum Sommelsdijk.

Trots

Wat nu de overhand heeft is trots!! Trots dat zo’n prominent gebouw er weer picobello bijstaat. Een gebouw met een rijke historie voor Ooltgensplaat en dat gaan we goed uitnutten. Ooltgensplaat mag trots zijn op zo’n parel in het dorp. De officiële opening is naar verwachting (uiteraard geheel afhankelijk van de geldende maatregen) op monumentendag 2021.

Ook de binnenkant werd flink onder handen genomen. De verwarming in het gebouw is gemoderniseerd en instelbaar per ruimte. Zelfs eventueel via internet. Een forse investering, die hopelijk door gerichter verwarmen terug te verdienen is. J&P installatietechniek uit Middelharnis stond hiervoor aan de lat, en nog een flinke korting berekende. De elektriciteit moest ook onderhanden genomen worden, evenals de brandbeveiliging. Omdat het gebouw zo snel als mogelijk in gebruik genomen werd, moest dit wel in een rap tempo. Sterkman uit Oude-Tonge pakte deze klus op.

Kelluf

Voordat er daadwerkelijk gebruik gemaakt kan worden van het gebouw moet het er wel ‘kelluf’ uitzien. Het mens ontwikkelbedrijf Webego kon hier wel een rol in vervullen en hebben dit met een flinke groep mensen aangepakt (zie foto). Geen dagelijkse klus overigens voor het ontwikkelbedrijf. Daarmee zijn we bijna zover dat de eerste etage bruikbaar is en ook in gebruik genomen zal worden. De eerste gesprekken met mensen die het willen gebruiken als trouwlocatie zijn al gevoerd en ook de eerste expositie staat in de steigers. Corona gooit nu nog wel steeds roet in het eten, maar zodra er wat mogelijk is gaan we aan de slag.

Is het oude raadhuis nu helemaal waar het staan moet? Nee, nog lang niet. Er zijn nog mooie plannen om de benedenverdieping in de richten als educatieruimte voor scholen en natuureducatie. Diverse personen hebben aangeboden het Welzijnsfonds hiermee te willen helpen qua deskundigheid en netwerk. Het is nog wel veel planvorming, want ook het aanpassen van deze ruimtes vraag nog om een forse financiële injectie. Dus er is ook nog een zoektocht naar financiële middelen.